Artikel in Lopend Vuurtje – Kunt u wat extra handen gebruiken?


Een mooi artikel in het wijkblad van Duinoord: “Lopend Vuurtje”. U heeft kunnen lezen dat wij een aantal AED’s hebben opgehangen in de wijk. Dit kwam voort uit een initiatief van een wijkbewoner die daarna ook nog een heel leuk artikel heeft geschreven in dit wijkblad. 

Kunt u wat extra handen gebruiken?

Voor het AED project heb ik een aantal keren het schoolcomplex van Praktijkschool De Poort bezocht, waar ik de weg niet kende en zoekend om mij heen keek. Beleefd behulpzaam, soms wat verlegen kwamen leerlingen naar mij toe om mij naar de docent of het lokaal te begeleiden.

Praktijkschool De Poort zit boordevol aanpakkers, doorzetters en volhouders die op zoek zijn naar een fijne stageplek. In juni zijn leerlingen en docenten bijzonder behulpzaam geweest bij het plaatsen van de AED’s in de wijk. Zo komt de redactie in contact met deze school voor voortgezet (praktijk) onderwijs, toegespitst op leerlingen met een cognitieve leerachterstand. De school leidt leerlingen op tot verantwoordelijke werknemers, met gevoel voor de werkvloer en de vereiste sociale vaardigheden voor klant of collegiaal contact.

Dat begint al in het derde jaar met de interne stage. In de professioneel ingerichte horecakeuken, fietstechnieklokaal en zelfs een lascabine verwerven de leerlingen hun technische vaardigheden. In het arbeidstraining-lokaal, waar werkvloersituaties en omgangsvormen worden nagebootst, maken ze zich de gedragscodes eigen.

Praktijkschool en wijkbewoners vinden de weg naar elkaar
In de horecakeuken bereiden leerlingen maaltijden, die gezamenlijk worden genuttigd en in geval van overschot werkt de school samen met Vers en Vrij, een Haags project ter voorkoming van voedselverspilling. Enkele Duinoorders weten al de weg naar de school te vinden voor een niet alledaagse fietsreparatie. Maar er zitten groeimogelijkheden in de interactie tussen school en wijkbewoners. Leerlingen van klas vier en klas vijf lopen respectievelijk twee en drie dagen per week stage om zich als assistent werknemer te Ieren ontwikkelen in hun aankomende zelfstandige werknemersrol.

Extra handen, doet u mee?
Dus heeft u een bedrijf(je) in de detailhandel, horeca, t~chniek, zorg of dienstverlening, kunt u wel wat extra handen gebruiken en wilt u een gemotiveerde leerling begeleiden, dan komt de school graag met u in contact. De school draagt zorg voor verzekering, een stageovereenkomst en een goede begeleiding van de stage. U maakt kennis met een stagiair, die kan uitgroeien tot een waardevolle werknemer. Soms bevalt de samenwerking zo goed, dat de leerling een baan aangeboden krijgt, vaak met behulp van een subsidie van de gemeente.

Kitty Bos

Bent u enthousiast geworden?

Stuur dan een mail naar het stagebureau van De Poort, [email protected].
Een fietsmankement kan worden aangemeld op de website: https://www.prodepoort.nl/praktijkvakken/rijwieltechniek/