Dienstverlening & Zorg

Dienstverlening & Zorg

In de klassen 2, 3 worden er lessen gegeven over wat werken in de zorg en dienstverlening inhoud. In klas 2 wordt daarbij uitgegaan van richting. Bijvoorbeeld: gezondheidszorg of kinderverzorging. In de 3e klas vanuit een bedrijf. Welke werkzaamheden worden er allemaal uitgevoerd in een woon-zorgcentrum of een sportcentrum. In de 4e klas wordt er uitgebreider ingegaan op deze werkzaamheden. Bijvoorbeeld: Hoe onderhoud je een leefruimte, of wat houdt dienstverlening in de horeca in.


Lesdoelen

  • de leerlingen leren welke materialen en middelen en/of producten horen bij het werken in de dienstverlening & zorg.
  • de leerlingen leren welke procedures en richtlijnen er zijn voor de uitvoering van het werk.
  • de leerlingen leren welke schoonmaak- en onderhoudsmethoden van belang zijn voor het werken in de dienstverlening en zorg.
  • de leerlingen leren wat de wettelijke richtlijnen zijn op het gebied van arbo, milieu, (persoonlijke) hygiëne, veiligheid en gezond werken.
  • de leerlingen leren hoe zij nauwgezet werken en hoe zij gerichte instructies kunnen opvolgen.

Lesprogramma

Klas 2:

Lesprogramma:

  • Gezondheidszorg
  • Beveiliging
  • Uiterlijke verzorging
  • Dienstverlening
  • Kinderverzorging
  • Schoonmaken
  • Voedingsdienst

Klas 3:

Lesprogramma:

  • Werken in een woon-zorgcentrum
  • Werken in een wijkcentrum
  • Werken bij een schoonmaakbedrijf
  • Werken in een sportcentrum
  • Werken in een kapsalon
  • Werken in een bedrijfsrestaurant

Klas 4:

Lesprogramma:

  • Strux “Assistent Dienstverlening en zorg” Deel 2 van 4: Voert zorgend werk uit
    • Hoofdstuk 1: De leefruimte onderhouden
    • Hoofdstuk 2: Sanitaire ruimtes schoonmaken
    • Hoofdstuk 3: Assisteren bij de verzorging van de warme maaltijd
    • Hoofdstuk 4: Boodschappen doen
    • Hoofdstuk 5: Ondersteuning bij verplaatsen binnen en buiten
    • Hoofdstuk 6: Ondersteuning bij persoonlijke verzorging
  • Strux “Assistent Dienstverlening en zorg” Deel 3 van 4: Voert dienstverlenend werk uit
    • Hoofdstuk 2: Dienstverlening in een bedrijf
    • Hoofdstuk 3: Dienstverlening bij facilitaire zaken
    • Hoofdstuk 5: Dienstverlening in de horeca