
Dienstverlening & Zorg
In de klassen 2, 3 worden er lessen gegeven over wat werken in de zorg en dienstverlening inhoud. In klas 2 wordt daarbij uitgegaan van richting. Bijvoorbeeld: gezondheidszorg of kinderverzorging. In de 3e klas vanuit een bedrijf. Welke werkzaamheden worden er allemaal uitgevoerd in een woon-zorgcentrum of een sportcentrum. In de 4e klas wordt er uitgebreider ingegaan op deze werkzaamheden. Bijvoorbeeld: Hoe onderhoud je een leefruimte, of wat houdt dienstverlening in de horeca in.

Lesdoelen
- de leerlingen leren welke materialen en middelen en/of producten horen bij het werken in de dienstverlening & zorg.
- de leerlingen leren welke procedures en richtlijnen er zijn voor de uitvoering van het werk.
- de leerlingen leren welke schoonmaak- en onderhoudsmethoden van belang zijn voor het werken in de dienstverlening en zorg.
- de leerlingen leren wat de wettelijke richtlijnen zijn op het gebied van arbo, milieu, (persoonlijke) hygiëne, veiligheid en gezond werken.
- de leerlingen leren hoe zij nauwgezet werken en hoe zij gerichte instructies kunnen opvolgen.
Lesprogramma
Klas 2:
Lesprogramma:
- Gezondheidszorg
- Beveiliging
- Uiterlijke verzorging
- Dienstverlening
- Kinderverzorging
- Schoonmaken
- Voedingsdienst
Klas 3:
Lesprogramma:
- Werken in een woon-zorgcentrum
- Werken in een wijkcentrum
- Werken bij een schoonmaakbedrijf
- Werken in een sportcentrum
- Werken in een kapsalon
- Werken in een bedrijfsrestaurant
Klas 4:
Lesprogramma:
- Strux “Assistent Dienstverlening en zorg” Deel 2 van 4: Voert zorgend werk uit
- Hoofdstuk 1: De leefruimte onderhouden
- Hoofdstuk 2: Sanitaire ruimtes schoonmaken
- Hoofdstuk 3: Assisteren bij de verzorging van de warme maaltijd
- Hoofdstuk 4: Boodschappen doen
- Hoofdstuk 5: Ondersteuning bij verplaatsen binnen en buiten
- Hoofdstuk 6: Ondersteuning bij persoonlijke verzorging
- Strux “Assistent Dienstverlening en zorg” Deel 3 van 4: Voert dienstverlenend werk uit
- Hoofdstuk 2: Dienstverlening in een bedrijf
- Hoofdstuk 3: Dienstverlening bij facilitaire zaken
- Hoofdstuk 5: Dienstverlening in de horeca
